5 gode råd til forhandling og jobsamtale

Mange nyuddannede er usikre på, hvordan de sælger sig selv bedst muligt til jobsamtalen, og hvad de gør, når de skal forhandle løn.

Arbejdsliv
Illustration: Thomas Thorhauge.
Af Ditte Damsgaard

Det siger Kurt Thomsen, faglig sagsbehandler i TL. Han vejleder dimittender, når de ringer til TL.

Han oplever, at mange er usikre på forhandlingssituationen, og hvordan de skal gribe lønforhandling an. De er i tvivl om, hvad de kan tillade sig at sige, selvom mange nyuddannede er helt klar over, at de har spændende, eftertragtede uddannelser. De vil gerne ud at arbejde og gøre en forskel, påpeger han

”Mange af dem er ivrige efter at få jobbet og tør ikke sige noget af frygt for ikke at få det.”

Nogle unge er usikre på, hvad de skal sige i lønforhandlinger, oplever han. Andre shiner og buldrer afsted.

”Vi tager gerne en snak om, hvad der er godt at sige til lønforhandlingen.”

Det er også helt okay at acceptere en lavere løn og på den måde få erfaring.

”De færreste lander deres drømmejob i første hug. Det første job er en investering i fremtiden.”

På den anden side sidder mange i stillinger, hvor de både har kunde- og leverandørkontakt. Man skal ikke være så bange for at være en lille smule krævende i lønforhandlingen, når man faktisk har lavet research, har kigget på arbejdsopgaverne og lønstatistikken.

”Man viser sin arbejdsgiver, at man også i sådan en situation ville være god til at forhandle på virksomhedens vegne. Det er ikke det samme som at være krævende.”

5 råd til forhandling og jobsamtale

1. Forklar, at du er den kandidat, de er bedst tjent med. Inddrag erfaring fra foreninger, projekter i studietiden eller arbejde. Som ung og nyuddannet kan det også tælle at være fodboldtræner, fordi du viser, at du kan begå dig på en arbejdsplads.

2. Det er helt okay at være nervøs og have sommerfugle i maven. Men det er ikke en eksamen, det er en samtale. Efter det første 1,5 minut går det bedre, når samtalen handler om dig og dit fag. Når du taler om noget, du brænder for, glider samtalen nemmere.

3. Lav research på virksomheden. Alt, hvad du kan finde ud af på forhånd. Du skal signalere, at du har sat dig grundigt ind i virksomheden. 

4.Man må gerne være spørgende. Det kan være nemmere at stille spørgsmål, og der er ingen forkerte spørgsmål. Det giver et godt indtryk, at man oprigtigt er nysgerrig. Spørg til produkter og arbejdsopgaver.

5.Hold hovedet koldt under samtalen. Er arbejdet meget krævende, kan man, alt efter ens alder og erfaring, smide lidt oveni den løn, man havde for­beredt at spille ud med. Det er dog afhængigt af ens situation.