Måske du har en kollega, der er udredt for ADHD eller har nogle af de typiske kendetegn: Et højt energi-niveau, mange ideer, hjælpsom og oftest meget engageret i sit arbejde men imellem også presset på måder, der gør dig usikker på, hvad du skal gøre for kollegaen.
Den form for usikkerhed findes på mange arbejdspladser, hvor en medarbejder har ADHD. Det vurderer specialpsykolog og ekspert i ADHD, Kim Berg Johannessen, som møder mange mennesker med ADHD i sit job på Ambulatorium for ADHD og Autisme på Psykiatisk Center Glostrup under Region Hovedstaden, og i sin private specialpsykolog-praksis i København.
”Mange af mine klienter oplever, at arbejdspladsen er imødekommende i forhold til ADHD, men de mærker også stor usikkerhed blandt chefer og kollegaer om, hvordan arbejdspladsen bedst håndterer ADHD.”
Heldigvis er det ikke så svært at gøre en arbejdsplads ADHD-venlig, og det vil typisk også gavne medarbejdere, der ikke har ADHD, fortæller Kim Berg Johannessen:
”Nøgleordet er struktur. Når man har ADHD, har man brug for tydelige rammer om, hvilke arbejdsopgaver der er vigtigst og ro til at løse dem. Den form for struktur vil alle på en arbejdsplads nyde godt af.”