Bære­dygtighed på samle­bånd

Flere vil have grønne produkter, og derfor skal arbejdspladser og medarbejdere være fagligt opdaterede. Teknisk designer Tommy Kildevang er leder af tegnestuen hos Green Box, og ifølge ham udviklingen kun lige gået i gang, mener han.

Bæredygtighed
Af Ulrik Norup Jørgensen

Ideen er ret så simpel. Badeværelset er klar det mest komplicerede rum på en byggeplads, og derfor har Green Box hevet ­produktionen af badeværelser væk fra byggepladsen og ind på gulvet i fabrikken i Aulum i Vestjylland. Her er det meget lettere at styre produktionen uden at skulle slæbe materialer og ­mennesker og ned af trapperne i et nybyggeri. Og hver dag ruller der 16 nye badeværelser af samle­båndet – klar til at blive installeret på byggepladser landet over. Smart – og ikke mindst grønt, lyder det fra leder af tegnestuen på Green Box, Tommy Kildevang.

”Vi kan f.eks. styre ressource­forbruget i produktionen bedre. Vi tegner jo badeværelserne selv og kan derfor købe materialer hjem på mål, f.eks. gips og fliser. Dermed kan vi spare på materialerne. Det gør noget ift. økonomien og den grønne omstilling,” siger Tommy Kildevang.

Han er oprindeligt klejnsmed, men har taget en uddannelse som teknisk designer, og er nu tegnestueleder hos Green Box, hvor han har været siden 2018. Dengang var der 80 ansatte – i dag er der 160. Og gennem de seneste 5 år hos firmaet har han mærket, hvordan den grønne omstilling ikke længere blot er et ønske hos få, men et reelt krav hos mange kunder.

”Der er en rigtig stor efterspørgsel fra kunderne i forhold til klima og miljø. For 5 år siden var det mere traditionelt byggeri, men i dag er vores standardløsninger grønne, og vi forsøger hele tiden at gøre byggeriet mere bæredygtigt. F.eks. har vi lige udviklet et nyt system, der kan genanvende brusevand og bruge det til skyl i til toilettet. Dermed kan du spare en tredjedel af dit vandforbrug,” forklarer han.

Der er penge at spare ved at begrænse brugen af byggematerialer, og en sparet centimeter beton på væggen i et badeværelse kan både gøre godt for regnskabet – og den grønne bundlinje. Men den grønne udvikling betyder samtidig, at der bliver stillet langt flere og højere krav til virksomhederne ift. dokumentation og certificering – og ikke mindst, at medarbejderne også skal holde sig opdateret på de seneste grønne udviklinger.

Det mærker Tommy også i sin hverdag, hvor den grønne omstilling tager meget fart i disse år, og dermed stiller større og større krav til medarbejdernes kompetencer, men hvor der samtidig også åbner sig en ladeport af muligheder i forhold til fremtidige.

”Der er forventninger til mig om, at jeg er fagligt opdateret på mit område. Det er nødvendigt at have viden om de seneste udviklinger. Men omvendt, hvis du har kompetencer inden for det grønne område, så er du sikret et arbejde. Der er kæmpe efterspørgsel efter med­arbejdere med indsigt i det her område,” siger han.

Her holder jeg mig opdateret

En god start er at ­tilmelde sig nyhedsbrevene fra Dansk Standard, BUILD – Institut for Byggeri, By og Miljø samt Rådet for Bæredygtigt Byggeri – DGNB. Her får du info, hvis der er nye regler eller krav, og de er samtidig gode til at udbyde materiale omkring ­emnerne.

Kilde: Tommy Kildevang, leder af tegnestuen hos Greenbox.

Hvad er dine muligheder for grøn ­efteruddannelse?

Det korte svar er, at dine muligheder er gode. Du kan f.eks. tage et modul i ”Bæredygtig forretningsforståelse, ­”Bæredygtigt byggeri” eller ”Energiforbrug og indeklima i komplekse bygninger.” Første skridt er at få chefens opbakning.

Hvad har din arbejdsplads brug for?
Undersøg, hvilke opgaver din arbejdsplads står over for, og hvor de får brug for nye kompetencer. Og find så et relevant kursus, hvor du kan få denne viden.

Tag initiativet
Vis at du er engageret i udviklingen – ikke mindst i forhold til den grønne omstilling. Ved at efteruddanne dig, bliver du en endnu større gevinst for din arbejdsplads.

Tænk langsigtet
Hvis du ønsker en hel akademi- eller diplomuddannelse, så kan du bruge ­argumentet med, at du bliver en langsigtet, strategisk gevinst for din arbejdsplads.

Lav en plan for dine opgaver
Hvis du skal på efteruddannelse skal dine opgaver løses, mens du er væk. Kom med dit bud til din leder på, hvordan opgaverne skal løses, imens du er væk.

Vis værdien af uddannelsen
Forklar din chef, hvad han får ud af at sende dig på efteruddannelse. Hvordan vil din opgradering tilføre arbejdspladsen værdi?

Her finder du kurser
Find den lange række af grønne kurser på her. (Du kan klikke på ”Grøn omstilling” og dermed få en sorteret liste).

Som TL-medlem har du desuden ­adgang til en lang række kurser, ­netværk og arrangementer.