Digital vævning i fiskenet og 3D

Ege Carpets’ nye væv gør det muligt at arbejde med struktur i tæpper på en ny og smartere måde. For eksempel kan væven kodes til at skabe 3D effekter i mønstrene. Her kan du blive klogere på, hvordan det er løst i praksis.

Af Katrine Sonne

Opgaven

Ege Carpets ønskede at skabe tæpper med mere struktur, lavere vægt og bedre indfarvning. Firmaet investerede derfor i en væv, som blandt andet kan håndtere det, der kaldes tufting - en gammel væveteknik, der oprindeligt stammer fra Tyrkiet.

De første to kollektioner er skabt af eksterne designere, men nu skal ud­­viklingen ske ‘in house’. Desi Nedelcheva er ansat som designer og er en del af et team på fire, der også består af teknikere. Teamet fik til opgave at lære, hvordan man bruger væven, så virksomheden ikke behøver hente hjælp udefra.

Ege Carpets har desuden en om­­fattende strategi indenfor bæredygtighed, hvilket også skal tænkes ind i produktionen.

Løsningen

Desi Nedelcheva og resten af teamet deltog dette efterår i en workshop i USA, hvor de blev certificeret i at bruge væven, der er en relativt ny investering hos det kendte tæppefirma. Den adskiller sig fra mange andre væve, blandt andet fordi den giver mulighed for at arbejde bedre med strukturen i tæpperne. For eksempel kan man skabe 3D-effekter i mønstrene.

“Man kan designe blomster eller geometriske former og væve med effekter i forskellig højde, hvilket er noget af det, der gør væven speciel. Den er meget fancy, så vi indkoder en del digitalt, og så har vi teknikere, som hjælper os med at indstille den og køre den,” fortæller Desi Nedelcheva, der er ansat som henholdsvis produktudvikler og konceptdesigner hos Ege Carpets. Hun designer eksempelvis mønstre til tæpperne, arbejder med strukturen og beskæftiger sig med bæredygtighed. Garnet er produceret af affaldsprodukter, primært kasserede fiskenet, i en bestemt type nylon. Det kaldes regenererbart garn, hvilket vil sige, at tæpperne kan omdannes til nye nylonprodukter, ligesom de brugte tæppefibre på et senere tidspunkt genbruges til garn.

De nye tæpper er en del af konceptet Highline, som findes i syv forskellige kvaliteter, herunder Highline Carré. Det er den som nu bliver lanceret i en ny version og med en anden struktur udført af Desi Nedelcheva og hendes team.

“Efter at vi er kommet hjem fra USA, har vi ramt både vægten og strukturen. Den nye udgave af tæppekvaliteten har bestået alle vores tests og afventer nu kun den endelige certificering. Det er en stor succeshistorie,” siger hun.

Desi Nedelcheva er uddannet tæppedesigner hos Ege Carpets i 2012 og har i de seneste to år været markedsansvarlig for USA og Canada.