Et godt studieliv er et liv i balance

Rigtig mange taler i dag om, hvordan man skaber en sund balance mellem arbejde og fritid. Den famøse work-life-balance. Men hvad med balancen, når det kommer til studielivet? Hvordan går det med study-life-balancen i 2023?

Studieliv
Af Kasper Schultz Lund , Ulrik Norup Jørgensen

Den søde studietid rummer mange sindstilstande. Forventning, glæde og frihed under ansvar. Men den rummer også fortvivlelse, stress og pligter. Hvordan det går, afhænger af den studerende selv. Så hvad gør man, når det indimellem kan være svært at navigere i en sund study-life-balance?

Teknikeren har i en ny undersøgelse spurgt studerende TL-medlemmer om deres oplevelse af livet som studerende. Vi bad dem også om at indsende et billede af en hverdags­situation, der siger noget om det liv, de lever lige nu.

Passion og økonomisk smalhals
Fælles for dem er, at de, udover at repræsentere en bred skare af faglig­heder, i mange tilfælde bekymrer sig om de samme ting. For det er hårdt at studere. Særligt er der fokus på at få balance i livet og ikke drukne i forberedelse, undervisning, fritidsjob og studieaktiviteter. 60% svarer, at de har oplevet mangel på tid i hverdagen.

På den positive side, så siger mange, at det er passionen for faget, der driver dem. Næsten halvdelen svarer, at det er ”interesse og passion for mig fag”, som er den vigtigste faktor for at lære og gennemføre uddannelsen.

Ikke overraskende så er økonomien også en faktor, når man skal vurdere sit studieliv. To tredjedele siger, at de har haft økonomiske udfordringer  undervejs på studiet.

Gode jobmuligheder vægter højt
Generelt er de studerende TL-medlemmer meget optimistiske omkring deres fremtidige arbejdsliv. Hele 63,5 % beskriver deres jobmuligheder efter endt uddannelse om ”gode” eller ”meget gode”, og ud fra kommentarer i undersøgelsen kan man også tydeligt se, at de har gode metoder til at håndtere det pres, som studielivet kan give. Her er f.eks. et godt råd fra en studerende til andre:

”Husk dine egne prioriteter og hvorfor du valgte at læse. Søg støtte og vejledning ud fra det, og fokuser ikke på, hvad andre lærer, opnår eller søger i deres uddannelse.”

Det råd er hermed givet videre – se billeder fra studielivet på de følgende sider, som også er krydret med flere gode råd

Om under­søgelsen

Før sommer­ferien rund­sendte Teknikeren et spørgeskema til de knap 2.000 studerende medlemmer af Teknisk Landsforbund. De ca. 300 svar gav et tydeligt billede af, hvor studielivet er godt og svært. Passion for faget og gode jobmulig­heder vægter positivt, mens økonomiske udfordringer og mangel på tid i hverdagen presser.

Vi har spurgt vores studerende medlemmer om deres bedste study-life-balance-råd.

Her er nogle af de råd, som vores eksperter ikke er kommet ind på:

  • Skab et netværk til ældre studerende og få deres specifikke råd til studiet.
  • Nyd den frihed som studielivet giver. Brug meget tid på at finde den praktikplads, der passer bedst til dine mål. Det kan være en nem vej til at få sit første job efter studiet.
  • Hvis du ikke har tid til at læse alt pensum, så sørg for at møde op til timerne. Ofte giver det bedre forståelse af stoffet.
  • Nyd at fordybe dig og dygtiggøre dig i det, du synes er spændende, og vær åben for, at det du umiddelbart ikke synes er spændende, det kan overraske. Men lad være med at bruge for mange kræfter på det, du ikke synes giver mening for dig.
  • Husk dine egne prioriteter og hvorfor du valgte at læse. Søg støtte og vejledning ud fra det, og fokuser ikke på, hvad andre lærer, opnår eller søger i deres uddannelse.
  • Øv dig på det liv du gerne vil have som færdiguddannet. Øv dig i at balancere arbejde og fritid.
  • Vær engageret, ydmyg og en holdspiller.
  • Frygt ikke fremtiden som færdiguddannet. Lad studiet fylde og fremtiden falde på plads lidt efter lidt.

Relaterede artikler

Flere artikler fra TL