Mission: Flere faglærte kvinder

Kiri Creighton er teknisk design-elev og ­ambassadør for organisationen Boss Ladies.

Arbejdsliv
Det skal gøres mere attraktivt at vælge en erhvervsuddannelse. Mange unge ved slet ikke, hvad uddannelserne kan bruges til, siger Kiri Creighton.  Foto: Jasper Carlberg
Af Ditte Damsgaard

Øjnene vandrer opsøgende rundt i menneskehavet og smilet er stort, imens Kiri Creighton ved DM i Skills forsøger at få unge mennesker i tale.

Hun stikker nogle unge mænd en flyer fuld af spørgsmål. Hvis de krydser de rigtige svarmuligheder af, bl.a. om teknisk design, kan de vinde en gigantisk plade chokolade.

At få unge mennesker i tale har 35-årige Kiri Creighton gjort mange gange før. Hun er bygningsmaler, teknisk design-elev i Danfoss og ambassadør for organisationen Boss Ladies, som arbejder for at udfordre stereotyper og skabe kulturforandringer i bl.a. de tek­niske fag og i byggebranchen.

Det sker f.eks. i oplæg rundt på landets folkeskoler. Kiri Creightons mission er at få flere unge, og især kvinder, til at vælge en erhvervsuddannelse. Gerne som teknisk designer, forklarer hun i et interview efter Skills. Men mange unge ved slet ikke, hvad uddannelserne kan bruges til.

”Erhvervsuddannelserne har ry for at være et sted for folk, der ikke kunne blive andet. Den fordom vil jeg gerne af med. Jeg blev maler af interesse, og jeg har elsket at være maler. Som teknisk designer sidder jeg som assistent til ingeniørerne og er med helt fremme. Jeg sidder ikke bare og tegner småting.”

Boss Ladies

Kiri Creighton skiftede fra bygningsmaler, efter hun havde været på barsel med sit tredje barn. Arbejdet som maler var for hårdt.

”Jeg var altid beskidt, altid i arbejdstøjet. Jeg fik lyst til at prøve noget nyt og være i et fag, hvor jeg kunne udvikle mig og bygge ovenpå. Jeg er meget kreativ og elsker at være nytænkende.”

Hendes erfaringer med at skifte spor bragte hende til organisationen Boss Ladies, der har 350 ambassadører.

”Jeg læste om Boss ladies og tænkte straks, at det var noget for mig at være et forbillede for andre. Jeg har selv flakket lidt rundt og vil gerne være med til at sprede budskabet om, at erhvervs­uddannelserne er en god vej at gå. Bare det, at de unge kvinder kigger til mandevejen, er en succes for mig.”

Man behøver ikke altid vælge den slagne vej, siger hun.

”Jeg er altid ærlig i mine oplæg og fortæller om min vej, så de måske kan se sig selv i min historie. Mange af dem har en del af kæmpe med.”

Mangel på faglærte

I 2035 vil der være 40-60% færre tekniske designere.

68 procent af de tekniske designere i Teknisk Landsforbund er over 50 år.

[ Dansk Arbejds­giverforening og TL ]

Kiri Creighton er ambassadør for organisationen Boss Ladies. Foto: Jasper Carlberg.

En mandebranche

Af TL’s medlemmer, som er uddannet tekniske designere og arbejder med industriel produktion, er 44% ­kvinder. På alle landets uddannelser som teknisk designer er kønsfordelingen 42% kvinder, 58% mænd, viser tal fra Undervisningsministeriet.

Faget er altså ikke lige så mandsdomineret som andre, men det er branchen til gengæld, mener Kiri Creighton. På hendes kontor er de lige nu seks kvinder ud af 60 medarbejdere.

”Jeg arbejder i en mandebranche. Jeg har været i virksomheder, hvor der kun er mænd. Det har jeg det fint med, så længe man respekterer hinanden og er en del sammenholdet i sit team. Jeg kan ikke se, at der er en forskel på at være mand og kvinde. Vi kan det samme.”

Problemet med at få kvinder til at vælge en erhvervsuddannelse handler også om arbejdsmiljøet. Hver 6. elev på landets erhvervsskoler har oplevet ­uønsket seksuel opmærksomhed, viser tal fra Undervisningsministeriet.

Kiri Creighton har især som bygningsmaler oplevet den hårde omgangstone. For det meste har hun rystet det af sig, siger hun.

”Men nogle gange oplever kvinder ting, som man ikke bare kan ryste på hovedet ad, og der kan man søge støtte hos Boss Ladies. Det betyder meget med sådan et netværk. Det kan føles meget ensomt at være alene pige i en virksomhed,” siger hun og tilføjer, at det kan være svært for den enkelte at skabe forandring.

”Det skal være værkføreren eller chefen, der melder ud, at man ikke taler sådan på arbejdspladsen.”

Tilbage på DM i Skills ved mange ganske rigtigt ikke, hvad en teknisk designer laver.

Mange krydser af på flyeren, at de designer tøj, og overraskelsen er stor, da Kiri Creighton så fortæller, at de snarere designer sodavandsmaskiner.

Om Boss Ladies

Boss Ladies arbejder for, at flere piger og unge kvinder optages, trives og fastholdes i særligt de teknisk faglærte fag.

Boss Ladies’ projekter har ca. 350 ­ambassadører, der repræsenter elever, lærlinge, svende og mestre, og som spænder bredt i alder og i geografisk placering i Danmark.

Projekterne rummer f.eks. rollemodels­besøg i klasselokalet, værkstedforløb med piger i grundskolen og kvalitetsløft af erhvervsskoler og faglærere.

Boss Ladies er støttet af Villum Fonden, Grundejernes Investeringsfond, Danske Maritime samt Byggeriets ­Uddannelser, Industriens Uddannelser og El- og VVS-uddannelserne.

Initiativtageren bag Boss Ladies er non-profit-organisationen Foreningen Divérs og direktør Nina Groes.

[ boss-ladies.dk ]