Fra stress til nærhed på kaffebaren "Den bette"

Produktionsteknolog Ida Simoni driver egen kaffebar. Den er lille og populær men skal ikke være større, for der skal være god tid til kunder og familie.

Bæredygtighed
Foto: Kennet Havgaard
Af Marie Preisler

Efter arbejdsomme og stressede år som lønmodtager sprang produktions­tek­nolog Ida Simoni i 2021 ud som ­selvstændig. Den beslutning har givet et liv med prioriteterne i orden, oplever hun:

”Jeg har fået det liv og arbejdsliv, jeg gerne vil. Mit arbejde giver mening, jeg arbejder mindre end før og stort set uden stress og har god tid sammen med familien,” siger hun med et veltilfreds suk.

Hun, manden Søren Lagerbon, og deres to børn bor i lejlighed i Sundby­øster i udkanten af København. Da et lille erhvervslejemål i ejendommens stueetage blev ledigt, slog parret til og indrettede en lille café, som de har døbt Den Bette.

Følg mikrobageriet og kaffebaren "Den Bette" 

Instagram

Facebook

Søren er kandidat i pædagogisk ­psykologi og uddannet bager. Det er ham, der bager alt brød og bagværk, der langes over disken i Den Bette. Rå­­varerne er i videst muligt lokale og nøje udvalgt af Ida, der også har lagt stor energi i inventaret, som er købt brugt.

”Det går over al forventning med både omsætning og arbejdsglæde. Vores kunder får en service og kvalitet, som jeg står inde for. Jeg har ingen transporttid til og fra job, og børnene kan komme her i cafeen efter skole.”

Lokalt og langsomt
Nærhed er et nøgleord for Ida. De bor tæt på børnenes skole. Kunderne i Den Bette er primært lokale, og mange af dem er stamkunder.

Produkterne i kaffebaren er også i videst muligt omfang lokale.

”Jeg er meget inspireret af, hvad jeg lærte på produktionsteknolog­uddannelsen om blandt andet klimabelastningen ved transport over lange afstande og om lagerstyring. Vores lokale er kun 34 kvadratmeter, så vi har stort fokus på at minimere lagerpladsen, og på at optimere ekspeditionerne, da vi har valgt at servere ved bordene.”

Hun har ingen ambition om at udvide med flere cafeer, men der er ansat et par medarbejdere, så der er flere på arbejde samtidig, når der er travlt. Det er vigtigt for Ida, at stedet forbliver småt og med god tid:

”Vores mål var, at vi begge kunne leve af butikken og være vores egen chef samtidig med masser af tid med vores børn. De dyrker meget sport, og vi nyder at kunne tage til stranden med dem og surfe eller være kulturelle.”

Ro indeni
Idas vej mod egen café- og bager-­virksomhed går helt tilbage i gymnasietiden, hvor hun arbejdede hos en bager. Derefter tog hun en uddannelse som skiltemaler, fordi hun gerne ville noget kreativt uden at vide præcist hvad, og med diverse caféjobs ved siden af. Så blev hun bestyrer af et Emmery-bageri, og erfaringerne derfra med at drive forretning og have personaleansvar førte til beslutningen om at blive produktions­teknolog. Alvorlig stress i et efter­følgende job i et kaffe-eventfirma fik hende til at vælge friheden som sin egen chef.

”Selvom det økonomisk er en satsning, så har jeg mindre stress end før, og den uro jeg altid har haft indeni er helt forsvundet, fordi jeg nu er landet på min rette hylde.”