“Jeg elsker at lege og afprøve”

Der bliver konstant skabt nye tag- og ovenlysløsninger hos vinduesproducenten Velux. Test og udvikling sker i Østbirk i Midtjylland, hvor Rolf Frydendal Jensen arbejder på 24. år.

Byggeri
Video: Kåre Viemose
Af Marie Preisler

Der lyder et kæmpe brag, da en gul læderkugle fyldt med stålkugler og med en præcis vægt på 50 kg smadrer ned oveni et stålgitter til et stort kuppelformet ovenlysvindue. Rolf Frydendal Jensen træder hen og besigtiger skaderne og nikker tilfreds.

”Her smadrer vi vinduer for at teste dem. Det er sjove opgaver. Her har jeg været med til at designe det gittermønster, der sidder i kuplen, som dekoration og beskyttelse mod, at nogen eller noget kan falde ned igennem kuplen. Testen viser, at gitteret beskytter, som det skal,” forklarer Rolf Frydendal Jensen.

Vi befinder os i en af Velux’ mange produktionshaller i byen Østbirk. Allerede ved indkørslen til byen får den besøgende et hint om, at det her ikke er en helt almindelig midtjysk soveby: ”Velux” står der på vejskiltet, så lastbilerne kan finde vej til virksomheden, som i begge ender af den lille by optager bygning efter bygning med masser af Velux-vinduer, skilte og flagstænger med Velux-koncernens rød-hvide logo.

Robotter og opfindelser

I den ene ende af byen ligger de bygninger, hvor Rolf Frydendal Jensen har sin daglige gang for tiden. Han har været ansat i Velux gennem næsten et kvart århundrede og har arbejdet i næsten alle afsnit inden for produkt-, test- og udviklingsdivisionen Velux Develop & Optimise. For tiden arbejder han med vinduer til flade tage, her­under ovenlyskupler, som den der netop har fået tæv med den gule læderkugle.

Fra testhallen viser Rolf Frydendal Jensen vej videre til en nærliggende produktionshal, hvor robotter kører vinduer rundt mellem arbejdsstationerne. Magnetbånd i gulvet ’fortæller’ robotten, hvor den skal køre hen. Anlægget i hallen er desuden indrettet til træning af nye medarbejdere i montage, hvor oplæringen sker med brug af 3D-briller, forklarer han.

Kollegaer kikker op fra deres arbejdsopgaver og hilser kammeratligt på ham.

”Jeg har kæmpestort netværk i koncernen efter så mange år og efter at have arbejdet i mange forskellige dele af virksomheden. Der er derfor tit en kollega fra en anden division, der ringer og beder mig om råd om et eller andet. Jeg rækker også tit ud til en kollega, når jeg har brug for input for at finde på en god løsning,” siger han.

Sælger egne opfindelser

At finde på er en vigtig ingrediens i arbejdet, forklarer han.

”Der er meget opfinder i mig, og det kommer mig rigtig meget til gode i mit arbejde. Jeg elsker at lege og afprøve, hvad der kan lade sig gøre, og det er rig mulighed for her, hvor vi arbejder så meget med udvikling og test. Vi laver hele tiden vilde test af alt muligt, hvor vi først skal udtænke, hvordan vi kan teste. Sådan noget kan jeg rigtig godt lide.”

Han finder også på i sin fritid. Da børnene flyttede hjemmefra, forventede hans kone, at de ville få mere tid sammen, forklarer han. Men i stedet fik opfinderen tid til flere opfindelser:

”Jeg udviklede en ny type vandingssystem til drivhuse og har af min arbejdsgiver fået lov til i min fritid at drive egen lille hobbyvirksomhed, hvor jeg producerer og sælger egne opfindelser. Det tog lidt tid at få lov til, men jeg er sikker på, at det jeg lærer i min hobbyvirksomhed gør mig endnu bedre til mit job.”

Han har tidligere været medlem af Opfinderforeningen. Det var noget af det fedeste, han har prøvet.

”Jeg mødte andre, der er lige så tossede som mig selv. Et broderskab af folk med vilde ideer uden anelse om, hvordan de skal realiseres,” griner han.

Rolf Frydendal Jensen har efter 24. år hos Velux et godt netværk og rækker tit ud til kollegaer, når han har brug for input.

At tegne og lave modeller i 3D har Rolf Frydendal Jensen lært på et væld af kurser. Han er en af de få i koncernen uden en videregående uddannelse, tror han:

”Jeg søgte job i Velux fem gange, før jeg fik job. Femte gang blev jeg spurgt, om jeg kunne tegne i programmet AutoCAD, og jeg svarede ja og satte mig ind i, hvordan man gjorde. I dag er alle nye medarbejdere ekstremt veluddannede og dygtige fra start.

Selv har han erhvervet sine kompetencer hen ad vejen via en lang række kurser og efteruddannelser. Det glæder også sprogkompetencer. Rolf Frydendal Jensen er ordblind og kunne hverken engelsk eller tysk, da han startede i Velux, men koncernsproget er engelsk, og han samarbejder tæt med kollegaer på Velux-anlæg i Tyskland, så han har lært sig engelsk og tysk.

”Vil du se vores vindtunnel?”, ­spørger Rolf Frydendal Jensen.

Jeg nikker og vi kører cirka en kilometer til Velux-enheden i den modsatte ende af Østbirk og går ind i et endnu et testcenter, et vaskehalslignende rum, hvor et vindue er spændt fast på en ramme. Der drypper vand fra vinduet og gulvet er vådt:

”Det er her vi udsætter vores vinduer for vand på måder, der svarer til ekstrem regn og storm, og fra et rum under vaskestationen kan vi studere vandets vej ned over vinduet og dermed få øje på mulige svagheder i en nyudviklet konstruktion.”

På vejen tilbage passerer vi et ældre rødt hus med et væld af Velux-vinduer. Her startede Velux’ grundlægger det globale vindueseventyr. I dag er huset museum. Fra 2024 samles al produkt­innovation ét sted. Stadig i Østbirk, men Rolf Frydendal Jensen er blandt ca. 500 medarbejdere, som skal flytte til et kommende innovationshus, hvor Velux vil samle alle koncernens vigtigste forsknings- og udviklingsaktiviteter. Fremtidige produkter vil blive designet, udviklet og testet i huset. Det har hidtil været spredt over flere lokationer i Danmark og udlandet.

Om Velux Gruppen

  • International virksomhed grundlagt i Danmark for 82 år siden.
  • Producerer og sælger vinduesmoduler til skrå og flade tage og ovenlys mm.
  • Har 11.000 medarbejdere i 40 lande, produktion i 11 lande og hovedsæde i Hørsholm.
  • Udvikling og test sker mange steder i verden, men en stor del foregår i Østbirk i Midtjylland, hvor test og udvikling fra 2024 bliver samlet.
  • Ejet af VKR Holding A/S, et fonds- og familieejet aktieselskab, ejet af Villum Fonden og Kann Rasmussen familien. I 2022 omsatte VKR Holding for 31,9 mia. kr.

[ velux.dk ]