“Jeg er stoppet med at være nervøs og tvivle på mig selv”

Fleksibilitet, ros og sparring er vigtigt for de nyuddannede, som ofte går direkte i job,  viser Teknikerens nye undersøgelse. Mød nogle af de nyuddannede i dette tema.

Arbejdsliv
Saffa Sadiq er nyuddannet byggekoordinator og fik job hos LM Byg lige efter endt uddannelse. Foto: Kennet Havgaard
Af Ditte Damsgaard

Nogle tjekker ud og siger ”see you”, andre møder ind, imens en konstant dyb rumlen lyder fra den enorme byggeplads nord for København, hvor der arbejdes døgnet rundt på et gigantisk projekt.

Saffa Sadiq tager imod Teknikeren og viser hjemmevant rundt. Hun arbejder her som byggeleder hos LM Byg og blev færdig med sin uddannelse som byggekoordinator i juni.

Hun er en af de nyuddannede TL’ere, der i disse måneder strømmer ud på arbejdsmarkedet.

En ny medlemsundersøgelse fra Teknikeren viser, at det går godt for de fleste nyuddannede TL’ere med at få job. Undersøgelsen er lavet blandt 1544 medlemmer, ca. 20% har svaret.58% af de medlemmer, der har fået job, fik jobbet lige efter endt uddannelse.

Dem, der stadig søger arbejde, mener, at der er gode eller nogenlunde muligheder for at få job indenfor deres fagområde. 34% medlemmer uden job svarer, at uddannelsen i høj grad eller meget høj grad matcher de krav, som arbejdsgiverne stiller. For medlemmer i job er tilsvarende tal 58%.

43% har været i studiejob/haft praktik på arbejdspladsen. Ligesom Saffa Sadiq. Hun var i praktik i vinter hos LM Byg, og fra 1. august blev hun fastansat.

Teknikeren møder hende i hendes anden uge på job for at blive klogere på, hvordan det er at være nyuddannet.

Spøger usikkerhed, eller er overgangen til arbejdslivet hjulpet godt på vej af praktik? Hvad kan de erfarne kolleger gøre for, at de nye lander godt?

Foto: Kennet Havgaard

Tvivl vendt til styrke

Saffa Sadiq virker på trods af sine få uger som nyansat slet ikke ny og usikker. Og det skyldes i høj grad praktikken, siger hun.

”I starten tvivler man meget på sig selv, fordi man er ny. Men senere lærer man i løbet af praktiktiden, at man ikke behøver vide alt,” forklarer hun i en skurvogn på byggepladsen.

Saffa Sadiq har altid været fascineret af bygge­pladser, så derfor fandt hun en uddannelse, som ville åbne de døre for hende.

LM Byg er specialister i råhuse, og Saffa Sadiqs arbejde er primært kvalitetssikring af beton og armering. Hun står for elementmontage, laver modtagerkontrol og kvalitetssikrer elementerne og holder øje med, om alt er korrekt i forhold til tegningerne, når de begynder at støbe punkt- og stribefundamenter og etagestøbning.

Hun har flere gange under studiet tvivlet på sig selv.

”Jeg har været dårlig til at indrømme tvivl, f.eks. til eksamen, hvor jeg måske forsøgte at stille et spørgsmål den anden vej,” siger hun og griner lidt ved minderne.

Har du høje forventninger til dig selv?

”Mine eneste forventning til mig selv er, at jeg skal gøre det, så godt jeg kan. Jeg har da prøvet at få en lavere karakter, end jeg havde forventet, men så har jeg ikke slået mig selv i hovedet med det.”

Hos LM Byg mærkede hun i starten en følelse af panik, hvis hun blev spurgt om noget, hun ikke vidste. Men kollegerne fortalte hende, at hun bare skal sige, at hun vil undersøge sagen og vende tilbage. I stedet for at prøve at finde svar med det samme og stresse sig selv.

Viljen til at finde frem til svaret er det af­­gørende, påpeger hun.

”Jeg er stoppet helt med at være nervøs og tvivle på mig selv. Det gjorde jeg ofte som praktikant. Selvom jeg fik at vide, at jeg gjorde det godt, var der stadig en lille stemme, der sagde, at det ikke var helt nok. Men så blev jeg tilbudt at blive som studentermedhjælper, og derefter blev jeg tilbudt en fastansættelse efter min uddannelse. Stemmen blev mindre og mindre, og jeg begyndte at tro lidt mere på mig selv.”

Foto: Kennet Havgaard

God kultur

Det er vigtigt, at der er sparring og tryghed at hente hos kollegerne, siger Saffa Sadiq. Hendes kolleger har været støttende og hjælpsomme, siden hun startede som praktikant. De er et lille team i et meget stort apparat.

”Jeg føler ikke, at jeg bliver set ned på, hvis jeg spørger om hjælp.”

Hvad betyder det som nyuddannet, at der er sådan en kultur?

”Det betyder meget, for hvis der ingen hjælp er at hente, har jeg større risiko for at fejle. Hvis vi får nye praktikanter, kender jeg følelsen og ved, hvordan man gør nogen trygge.”

Saffa Sadiq ved også, at hun har sine kolleger at falde tilbage på, hvis der er et problem, hun ikke selv kan løse. Hun oplever et miljø med fleksibilitet, ros og anerkendelse. Og det er vigtigt og motiverende for hende.

”Jeg har sat meget tid af til mine opgaver og er meget grundig. Ros giver et selvtillidsboost, så jeg får lyst til at gøre mere og være dygtigere. Det ­bliver et mere positivt miljø,” siger hun og tilføjer, at de andre helt fra praktikken har behandlet hende som en kollega, og ikke bare en praktikant.

Et jobbet, hvad du drømte om?

”Jeg er meget tilfreds og taknemlig for, at de gav mig muligheden. Jeg kan sagtens se mig selv være her i lang tid. Jeg vil gerne få en masse erfaring og udvide min viden.”

Sådan hjælper en nyuddannet kollega på din arbejdsplads

  1. Hav in mente, at de ingen ­erfaring har. Sænk forventningerne til dine nye kolleger. Selvom de ved en hel masse, kan deres nervøsitet få dem til at glemme alt.
  2. Vis dem, at de godt kan henvende sig, og at I gerne vil hjælpe dem. Vis, at I gider dem.
  3. Nogle nye tror, at de kan det hele fra dag et. Det kan være en god hjælp at sige direkte til dem, at de ikke behøver at vide det hele fra starten, og at de gerne må bruge lidt tid på at observere og stille spørgsmål. Det er rart for nogle at vide.
  4. Nye kolleger skal føle sig velkomne, når de træder ind. Det sætter et vigtigt fodspor. Når de starter, skal du ikke bare være professionel, men også interessere dig for personen bag. Det er for kedeligt kun at snakke om arbejde.
  5. Som chef er det vigtigt at fortælle medarbejderne, at der kommer en ny kollega. Der skal være rammer for, hvordan de bedst tager imod. Der skal være klare målsætninger, men der skal ikke være for stort et pres for at nå de mål. Det handler mere om at skabe forudsigelighed.

[ Kilde: Saffa Sadiq, nyuddannet byggekoordinator 2024 ]