Usynlighed som James Bond?
Endnu længere ude i fremtiden er tanken om usynlighed i dagslys. I James Bond filmen ’Die Another Day’ brillierede 007 allerede for 20 år siden med en Aston Martin Vanquish, der kunne blive usynlig ved hjælp af kameraer på bagsiden og paneler på forsiden.
20 år efter er der flere virksomheder, der er påstår, at de har indhentet James Bond.
Bl.a. har den britiske forsvarsvirksomhed BAE Systems et system af sekskantede paneler, der monteres på køretøjer og helikoptere, mens de gengiver baggrunden. Men det er dog alt for tidligt at sige, om det er noget, som får en praktisk betydning i fremtidens forsvar.
”Der ligger mange af den slags videoer på nettet, og det er jo ganske fascinerende. Jeg er ikke i tvivl om, at de virker i et studie, men det er noget helt andet, om det virker i felten, siger Andreas Graae.
Dansk folie vil revolutionere termisk sløring
Mere jordnært og aktuelt på slagmarken i de kommende år, bliver det derfor at kunne gøre sig usynlig for de termiske kameraer – ikke mindst droner. Hidtil har termisk camouflage været rasende dyrt. Så dyrt at det i praksis kun har været brugt på det dyreste materiel.
En af de virksomheder, som vil løse det problem, er den danske startup-virksomhed Decpt, som har udviklet en termisk camouflerende folie med nanostrukturer. Ifølge direktør Jeanette Hvam regner man allerede i 2024 kunne producere folien, der kan gøre både personale og materiel usynlig for de termiske kameraer.
”Det kan produceres i så store mængder og til en så lav pris, at du kan iklæde ting i termisk camouflage, som du ikke før havde råd til. De teknologier, man tidligere har brugt til termisk sløring, bruger inddæmning af varmen en kompleks sammensætning af kemiske forbindelser, mens vi bruger nanoteknologi, hvor vi printer fysiske strukturer ned i folien,” forklarer Jeanette Hvam, der er ph.d. i fysik og har arbejdet med nanoteknologi i andre virksomheder.
Brugen af nanoteknologi er ikke kun billigere. Det vil også gøre det nemmere at lave nye løsninger i et fremtidigt kapløb mellem mere avancerede sensorer med kunstig intelligens og mere avancerede former for camouflage.
”Det er en løsning, der kan skiftes og opdateres hurtigt. Hvis der f.eks. kommer en kunstig intelligens, der kan genkende mønsteret i camouflagen, skal det kunne skiftes hurtigt ud, og det bliver afgørende i fremtiden,” siger Jeanette Hvam fra Decpt, der indtil videre har en aftale om at kunne demonstrere deres folie i med det danske forsvar.