Undersøgelsen viser, at 82% af de adspurgte nyuddannede i lav, i meget lav grad eller slet ikke oplever symptomer på stress.
69% er i lav grad, meget lav grad eller slet ikke bekymrede for at blive ramt af stress i fremtiden. 55% er i lav, meget lav grad eller slet ikke bekymrede for, om de er dygtige nok til deres arbejde.
Mette Lykke Nielsen, lektor og ph.d. på Center for Ungdomsforskning, plejer ellers at se et andet billede, både i hendes egen forskning og andre undersøgelser.
”Det kan tyde på, at jeres medlemmers forskellige brancher og typer af jobs generelt gør noget godt for de nyuddannede. Tallene kan læses som et udtryk for, at de har gode erfaringer fra arbejdsmarkedet, måske i forbindelse med deres praktik, og at de er ikke bekymrede for fremtiden, fordi de stoler på, at de kommer i job, og at der er efterspørgsel efter dem,” siger Mette Lykke Nielsen.
81% svarer enten 7, 8, 9 eller 10 på en skala for, hvor godt de trives.
I Teknikerens tal gemmer sig også stress og bekymring på den anden side af aksen, når 22% er bekymrede for, om de er dygtige nok, 18% oplever stresssymptomer, og 31 % er bekymrede for at blive ramt af stress.
39 % at dem, der ikke har fundet job endnu, oplever i høj eller meget høj grad stresssymptomer.
En trivselsrapport fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU fra sidste år viser, at andelen af erhvervsaktive danskere med selvrapporterede mentale helbredssymptomer er størst blandt de 18-34-årige .
Flere fagforeninger har de seneste år konkluderet, at overgangen fra studie- til arbejdsliv er hård for især akademikere. Samtidig viser den landsdækkende studieundersøgelse fra 2021, at også unge fra erhvervsakademierne kæmper med overgangen. Her svarede 36% af de studerende fra erhvervsakademierne, at overgangen fra uddannelse til arbejdsmarkedet var svær. For kandidatuddannelser er andelen 42%.