Nyuddannede har god trivsel

​”Det er nogle positive tal,” lyder konklusionen på Teknikerens nye medlemsundersøgelse fra ­lektor og ph.d. Mette Lykke Nielsen fra Center for ­Ungdomsforskning på Aalborg Universitet.

Arbejdsliv
Illustration: Thomas Thorhauge.
Af Ditte Damsgaard

Undersøgelsen viser, at 82% af de adspurgte nyuddannede i lav, i meget lav grad eller slet ikke oplever symptomer på stress.

69% er i lav grad, meget lav grad eller slet ikke bekymrede for at blive ramt af stress i fremtiden. 55% er i lav, meget lav grad eller slet ikke bekymrede for, om de er dygtige nok til deres arbejde.

Mette Lykke Nielsen, lektor og ph.d. på Center for Ungdomsforskning, plejer ellers at se et andet billede, både i hendes egen forskning og andre undersøgelser.

”Det kan tyde på, at jeres medlemmers forskellige brancher og typer af jobs generelt gør noget godt for de nyuddannede. Tallene kan læses som et udtryk for, at de har gode erfaringer fra arbejdsmarkedet, måske i forbindelse med deres praktik, og at de er ikke bekymrede for fremtiden, fordi de stoler på, at de kommer i job, og at der er efterspørgsel efter dem,” siger Mette Lykke Nielsen.

81% svarer enten 7, 8, 9 eller 10 på en skala for, hvor godt de trives.

I Teknikerens tal gemmer sig også stress og bekymring på den anden side af aksen, når 22% er bekymrede for, om de er dygtige nok, 18% ­oplever stresssymptomer, og 31 % er bekymrede for at blive ramt af stress.

39 % at dem, der ikke har fundet job endnu, oplever i høj eller meget høj grad stresssymptomer.

En trivselsrapport fra Statens Institut for Folke­sundhed, SDU fra sidste år viser, at andelen af erhvervsaktive danskere med selvrapporterede mentale helbredssymptomer er størst blandt de 18-34-årige .

Flere fagforeninger har de seneste år konklu­deret, at overgangen fra studie- til arbejdsliv er hård for især akademikere. Samtidig viser den landsdækkende studie­undersøgelse fra 2021, at også unge fra erhvervs­akademierne kæmper med overgangen. Her svarede 36% af de studerende fra erhvervsakademierne, at overgangen fra uddannelse til arbejdsmarkedet var svær. For kandidatuddannelser er andelen 42%.

Ny generation på vej

Mette Lykke Nielsen har i en stor undersøgelse undersøgt, hvad præstationskultur og usikre ansættelser betyder for unge mennesker i mistrivsel.

At hele 90%, af de adspurgte i arbejde i Tek­nikerens undersøgelse, er fastansat kan betyde noget for unges trivsel, påpeger forskeren. Det har stor betydning at opleve, at man kan bidrage til noget på arbejdsmarkedet, at der er brug for en.

”Vi ved, at perioder med ledighed øger mistrivslen. Det er en giftig kombination, når unge får et job, og de er meget investeret i deres arbejde, men samtidig er i en usikker ansættelse og har et dårligt arbejdsmiljø.”

Det smitter også af på de studerende. En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut fra juni 2024 viser, at studerende på uddannelser med lang dimittendledighed er i større risiko for mistrivsel og føler sig mere stressede end andre studerende.

Ros og anerkendelse

I de åbne besvarelser skriver flere TL’ere, at de ønsker, at chefen viser tillid og giver dem frihed og ansvar, viser hensyn til dem som mennesker, anerkender og roser, og at arbejdspladsen er et rart sted at være med et godt arbejdsmiljø.

Mange vil gerne have, at chefen er nærværende, spørger ind, viser følelser og interesse og hjælper med at navigere i både det faglige og sociale.

72% er enige eller meget enige i, at ros og anerkendelse er vigtigt, 92% er enten enige eller meget enige i, at det er vigtigt for dem at gøre en forskel på arbejdet.

Netop det med følelserne er centralt for den generation, der er på vej ud på arbejdsmarkedet, siger Mette Lykke Nielsen.

”Unge beskriver deres arbejdsliv med en masse følelsesmæssige ord. For mange er arbejdet er livsdefinerende. Det gælder også for ældre gene­rationer. Men der er noget særligt i forhold til at beskrive arbejdet med meget store følelser.”

Det første job kan samtidig opleves som et pejle­mærke for, hvilken værdi du har som menneske, og hvordan det skal gå dig videre ud i din karriere.

Har det ikke altid været sådan, at det første job var vigtigt?

”Jo. Alene det at starte som ny på en arbejdsplads kan de fleste blive overvældet af. Sociologer har dog peget på, at det er en generation, der er opvokset i en tid, hvor karakterer og præstationer har en særlig stor vægt for selvopfattelsen.”

Samtidig kommer deres fokus på trivsel til at påvirke andre på arbejdspladsen på sigt, forudser hun.

”Jeg tror, at fremtiden byder på en større efterspørgsel på trivsel og et bæredygtigt arbejdsliv, end vi har set tidligere.”

Kontakt Trivselslinjen

TL har i samarbejde med Falck Healthcare en ­telefonlinje, hvor du kan få anonym rådgivning om din fysiske og psykiske trivsel. Ring på 7080 8218