På kursus i genbrug

Med strygejern, bagepapir og gåpåmod fik gamle plasticposer nyt liv i hænderne på TL-medlemmer ved en workshop i “Plastic Fusion” på det århusianske centrum for genbrug og cirkulær økonomi Reuse.

Bæredygtighed
Foto: Kåre Viemose
Af Arne Vollertsen

Har man prøvet at lave perleplader, ved man hvad det handler om:
Et strygejern (ikke for høj varme) og et stykke bagepapir forvandler plastic-dippedutter til små kunstværker.

Denne sensommeraften på den alternative genbrugsstation i den århusianske Sydhavn var det imidlertid ikke Hama-perler, der lå på strygebrættet. Det var brugte plasticposer, der blev smeltet nænsomt sammen lag på lag og forvandlet til et stærkt og solidt materiale man efterfølgende kan anvende til muleposer, nøgleringe, dankort-holdere m.m.

Meningen med det hele? At lege og være kreativ med et materiale, der normalt ender i skraldespanden. Undervejs bliver vi måske lidt mere bevidste om vores allesammens overforbrug og hvad vi kan gøre ved det hver især – uden løftede pegefingre.

Har man saks, strygejern og sans for farver og mønstre, kan der komme flotte resultater ud af ­Plastic Fusion, hvor man lægger gamle plastic­poser lag på lag, smelter dem sammen og ender med et stærkt og stift materiale, der kan bruges til tasker, nøgleringe og meget andet. Foto: Kåre Viemose Foto: Kåre Viemose

”Vi skal have endnu mere fokus på den grønne omstilling,” siger Pernille Rohde, regionsformand i TL Midtjylland.

“Derfor har vi lavet en serie arrangementer med et grønt tema. I forvejen arbejder rigtig mange TL’ere med ESG-regnskaber og LCA’ere til hverdag. Her på Reuse får vi en ny vinkel på det cirkulære. Vi bruger vores hænder og leger lidt – sådan kan grøn omstilling også være.”

Pernille har selv godt gang i strygejern og bagepapir. Ved siden af hende står Dorthe Hvid, teknisk projektassistent i virksomheden Beumer, der fremstiller bagagehåndteringssystemer. I sin fritid elsker hun at være kreative med hænderne. Her har hun kastet sig ud i et stort projekt, der skal ende med en mulepose til strikketøj. Hun smelter plasticstykker sammen til store flader, der efterfølgende klippes til og sys sammen.

Man kan blande som man vil, f.eks. klippe en gul Netto-hund ud og fusionere den med et Rema-logo. Eller man kan rive en pose i småstykker og fordele stumperne ud over en baggrund. Når de smelter ligner det fine, elegante penselstrøg. Den finesse vækker begejstring rundt om ved bordene, hvor de knap ti deltagere knokler med saks og strygejern.

Claus Bakmann er til daglig ingeniør i Terma, hvor han har ansvaret for kvali¬teten af de komponenter til F-35 jagerflyet virksomheden fremstiller.

Deltag i kurser og events

Vi udbyder cirka 200 kurser og arrangementer om året – de fleste er gratis for medlemmer.

Du finder vores kursusoversigt på tl.dk/kurser

“Det er sjovt, det her. Når man først har lært det, går det strygende. Jeg tror der bliver nok til en taske til både min kone og mig.”

“Plastic Fusion” workshoppen styres af Det Finurlige Flyselskab, en trio med speciale i at inddrage børn, familier og ældre i kunstneriske aktiviteter, ofte med en grøn vinkel.

En af de tre er Sidsel Fangel, oprindelig uddannet tekstildesigner fra Designskolen Kolding.

“Vi holder workshops her på Reuse hver tirsdag og man kan bare kigge forbi. Desuden tager vi ud til alt fra børnehaver til plejehjem og laver workshops, hvor vi arbejder kreativt med alt det, vi smider væk til daglig.”

Ifølge Sidsel kan man for øvrigt ¬sagtens kaste sig ud i Plastic Fusion derhjemme ved køkkenbordet. Det kræver blot et strygejern og strygebræt, bagepapir og gamle plasticposer – men husk: ikke for høj varme og masser af udluftning.

Har man saks, strygejern og sans for farver og mønstre, kan der komme flotte resultater ud af ¬Plastic Fusion, hvor man lægger gamle plastic¬poser lag på lag, smelter dem sammen og ender med et stærkt og stift materiale, der kan bruges til tasker, nøgleringe og meget andet.