4-dages arbejdsuge under kærlig behandling på Folkemødet

Hvordan kommer vi nærmere en 4-dages arbejdsuge, og hvad skal der til for at få det til at ske? Det var nogle af spørgsmålene, der blev taget op til TL’s arrangementer på årets Folkemødet, hvor interessen for temaet var stort.

TL Nyt
Pernille Garde Abildgaard, der er specialist i personlig og kollektiv effektivitet, var tovholder på TL's workshops på Folkemødet. Her kunne deltagerne blive klogere på, hvad der skal til for at skabe en 4-dages arbejdsuge. Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Af Kasper Schultz Lund

Hvis man sidder derude og føler sig klar til afprøve en 4-dages arbejdsuge, hvordan kommer man så egentligt i gang?

Det var et af de store spørgsmål på årets Folkemødet på Bornholm, hvor Teknisk Landsforbund i år afholdt tre arrangementer om fremtidens arbejdsliv.

Her var fremmødet stort, og debatten var både livlig og lærerig for alle.

Igen i år havde TL allieret sig med Pernille Garde Abildgaard fra virksomheden Take Back Time. Hun er specialist i personlig og kollektiv effektivitet og forfatter til bogen ‘Sådan får vi en 4-dages arbejdsuge’.

Sammen med TL’s forbundsformand, Jannik Frank Petersen, styrede hun blandt andet en workshop, hvor de fremmødte kunne blive klogere på, hvordan man mere konkret griber opgaven an, når man vil prøve kræfter med 4-dages arbejdsuge.

Workshoppen afdækkede nogle af de forhindringer, det kan bringe med sig at forkorte arbejdsugen, men forsøgte samtidig at afdække løsningerne.

Det skabte plads til at se på fordelene og alle de drømme, som de fremmødte har for deres arbejdsliv i fremtiden.

Ifølge Jannik Frank Petersen er det tydeligt, at der er sket et skred i måden, vi taler om fremtidens arbejdsliv på.

“Sidste år diskuterede vi, om det er en god idé. Det vakte stor debat - deriblandt kritiske røster, som, forståeligt, havde bekymringer omkring mangel på arbejdskraft. Jeg fornemmer, vi er lykkedes med at forklare, hvordan 4-dages arbejdsuge rent faktisk ikke er et problem, men snarere en del af løsningen på dét,” siger han og fortsætter:

”Så i år har vi haft fokus på, hvordan vi går fra idéen til rent praktisk at begynde at eksperimentere med det. Det er fedt at se, at der er udvikling i det, vi var med til at starte.”

Den nye viden, workshoppen har kastet af sig, vil nu blive taget med videre i Teknisk Landsforbunds arbejde for en 4-dages arbejdsuge.

Folkemødet blev afholdt fra den 13. juni til den 15. juni i Allinge på Bornholm.