Selvstændig

Hvis du vil være selvstændig eller arbejde som freelancer, er der en række overvejelser og spørgsmål, der melder sig.

Her finder du svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål:

 • Jeg vil arbejde som freelancer, men skal jeg være lønmodtager eller selvstændig?

  En tilværelse som freelancer og selvstændig giver frihed, men du har ikke den samme tryghed, som en lønmodtager normalt har. 

  Du kan selvfølgelig vælge at tage springet og etablere dig som selvstændig. Men du kan også vælge at vente, til du har fået opbygget en lidt bredere kundekreds.

  Som medlem af Teknisk Landsforbund har du muligheden for at lade dine opgaver gå via freelancebureauet Teknik & Design. Hermed bevarer du dine lønmodtagerrettigheder, som f.eks. din ret til dagpenge.

  Teknik & Design ansætter teknikere, designere og andre, der ønsker at arbejde freelance, men gerne vil bevare deres status som lønmodtagere. Med andre ord fungerer Teknik & Design som et vikarbureau, blot med den forskel at det er dig, der kommer med kunden.

 • Hvor kan jeg få hjælp, hvis jeg vil starte som selvstændig?

  Erhvervsstyrelsens hjemmeside, finder du en række nyttige artikler, som giver svar på mange spørgsmål.

  www.startvaekst.virk.dk samler al information for iværksættere. Her kan nystartede virksomheder - og personer, der overvejer at blive selvstændige - få information om f.eks. skatteforhold, forsikringer, markedsføring, ansættelse af medarbejdere og finansiering.

 • Hvad gør jeg, hvis kunden ikke betaler?

  Teknisk Landsforbund yder ikke generelt hjælp i situationer hvor der er problemer af denne karakter, men det kan ske efter nærmere vurdering i hvert enkelt tilfælde. Du kan altid kontakte Teknisk Landsforbund. Hvis du benytter Teknik & Design freelancebureau er du sikret løn, selvom kunden ikke betaler, Teknik & Design tager tabet.

 • Kan jeg være medlem af TL som selvstændig?

  TL optager teknikere og designere med eller uden uddannelse, der er momsregistrerede, og som driver selvstændig virksomhed, men som ikke har ansatte i virksomheden.

  Der er typisk tale om virksomheder som leverer ydelser indenfor områderne forskning og undervisning, konstruktion, produktudvikling, planlægning, produktion, tilsyn og administration.

 • Hvad betaler jeg i kontingent som selvstændig?

  Selvstændige betaler et nedsat kontingent i forhold til lønmodtagere.
  Se kontingentsatserne

 • Hvad får selvstændige hos TL?

  Selvstændige medlemmer af TL kan:

  Selvstændige medlemmer af TL kan ikke få rådgivning om, hvordan de etablerer eller driver en virksomhed, for eksempel spørgsmål om:

  • skat og moms.
  • markedsføring.
  • forhold for ansatte.
 • Kan jeg blive i TL's A-kasse, hvis jeg bliver selvstændig?

  Hvis du vil starte selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse, kan du godt blive ved med at være i Teknikernes Arbejdsløshedskasse, uanset hvad det er for en slags virksomhed du har.

 • Hvad gør jeg med pension?

  Er du i tvivl om dine muligheder for at spare op til pension som selvstændig eller atypisk ansat, så kan du blive klogere på dine muligheder ved at se vores webinar fra den 1. juni 2021, hvor vi netop kommer omkring dette.

  Oplægsholderne til dette webinar er Søren Palfeldt fra PFA Pension, Charlotte Dahm-Johansen fra TL’s freelancebureau 'Teknik & Design' og Jimmi Eiberg, der er regionsformand i TL.