Teknisk Landsforbund holder lukket fredag den 26. april.

Fra jungle til modebillede

Camouflagemønstre har ændret udseende i de sidste 100 år. Her får du et kort overblik over de mest udbredte mønstre og historien bag. Måske du genkender dem fra gadebilledet eller den røde løber?

Design
Af Michael Rachlin

Indtil for få år siden handlede camouflage om at falde i med landskabet. Eller måske det ­modsatte. For camouflage dukker fra tid til anden også op i ­modebilledet – for eksempel optræder popstjernen Rihanna ofte i camouflage­mønster. Samtidig afspejler de forskellige camouflage­mønstre helt konkret forsvarshistorie og opgaver.

Her er fem klassiske camouflage­mønstre:

Telo mimetico

Telo mimetico som er det første printede, militære camouflagemønster, som blev udviklet af det italienske militær i 1929. Oprindeligt kun brugt som teltdug, men senere anvendt på et utal af uniformer over hele verden

Lizzard

Lizzard er udviklet af det franske militær med to overlappende striber på en farvet baggrund. Den har dannet grundlag for en række andre mønstre, der ikke mindst har været brugt i junglen: For eksempel 'Tigerstripe', som amerikanerne brugte under Vietnam-krigen.

Disruptive Pattern Material

Mønsteret er ikke mindst kendt fra britiske faldskærmssoldater under Anden Verdenskrig, men den er i nyere tid udfaset af den britiske hær til fordel for Multicam. Mønsteret bliver dog stadig brugt i flere tidligere britiske kolonier.

Flecktarn

Mønsteret blev udviklet af den tyske hær i 1970’erne. Den blev brugt af flere andre NATO-lande, men mødte modstand i Holland, hvor man følte, at den mindede for meget om det mønster, tyskerne brugte under Anden Verdenskrig. Det oprindelige Flecktarn bestod af fem forskellige farver til europæisk skovlandskab. Det danske forsvar brugte i en årrække en variant af mønsteret – Sløringsmønster M/84 – med tre farver.

Multicam

I 2011 besluttede Forsvaret at skifte til det amerikanske Multicam-mønster, der afspejlede forsvarets nye opgaver bedre – eksempelvis i sandørken, klippe eller bjerglignende terræn. Selvom forsvaret netop har udviklet en ny uniform sammen med de andre nordiske lande, holder Danmark dog fast i mønsteret, der er registreret varemærke for det amerikanske firma Crye Precision. Det er i dag verdens mest udbredte militære camouflagemønster.

Relaterede artikler

Flere artikler fra TL