TL-formand: Gør plads til superheltene

Personer med ADHD kan have et udpræget behov for struktur og prioritering af opgaver. Det er nemt for arbejdspladserne at gøre noget ved, skriver formand for TL Jannik Frank Petersen.

Arbejdsliv
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Af Jannik Frank Petersen

Du deler måske arbejdsplads med en superhelt. Ikke sådan en i kappe og med overmenneskelige evner, men et ganske almindeligt menneske med særlige evner.

Måske har du lagt mærke til, at vedkommende er udpræget perfektionistisk. Måske er det en særlig entusiasme eller evne til at finde på nye løsninger, der omgiver vedkommende. Det kan også bare være omstillingsparatheden, der er ekstraordinær.

Hvis det er din kollega, jeg lige har beskrevet, kan det være, at vedkommende har ADHD. Og i så fald har du grund til at føle dig heldig. For som en ekspert fortæller til Fagbladet Teknikeren, så er personer med ADHD ofte værdifulde på en arbejdsplads. Ikke mindst på grund af ovenstående karaktertræk.

Sådanne personer må de fleste arbejdspladser – og kolleger – have højt på ønskelisten. Jeg har i hvert fald.

Men der er en bagside. For personer med ADHD kan have et udpræget behov for struktur og prioritering af opgaver. Ellers kan det, ifølge eksperten, have alvorlige konsekvenser. Det må vi tage alvorligt.

Den gode nyhed er, at det er nemt for arbejdspladserne at gøre noget ved. Det handler om at skabe tydelige rammer for medarbejderne – og det er jo heldigvis godt for alle.

Og så handler det om at tale åbent om ADHD. Det har TL-medlem Anders Bjørn Larsen haft gavn af. Han har bedt sine kolleger prikke ham på skulderen, når han har en af de dage, hvor han “taler for meget”.

Så lad os blive bedre til at tale sammen – og give plads til superheltene.

Læs tema om ADHD herunder.