Må din chef kalde dig på arbejde i juleferien?

Det er nok de færreste, der går og drømmer om at blive kaldt på arbejde midt i juleferien. Men hvordan er det nu lige med reglerne, for kan din chef overhovedet kræve, at du indfinder dig på kontoret midt i julehyggen? Få svaret her.

TL Nyt
Af Kasper Schultz Lund

Hyggen ved julen er utvivlsomt stor, og mange af os har nok lagt planer i juleferien.

Planer, der ikke har meget med arbejde at gøre - for juletiden er også tid til ro og afslapning.

Men sådan er det ikke nødvendigvis for din chef, der kan stå i en situation, hvor der pludselig er brug for, at du afbryder ferien og møder ind på arbejdspladsen.

Men må din chef overhovedet det?

“Det korte svar er nej. Når først ferie er påbegyndt, kan det ikke afbrydes af arbejdsgiver. Det står meget klart i Ferieloven, som ikke kan fraviges, fordi arbejdsgiver pludselig alligevel har brug for dig,” siger Byrial Rastad Bjørst, der er advokat hos Teknisk Landsforbund.

Det betyder dog ikke, at din chef ikke må kontakte dig - for eksempel ved at ringe til dig og spørge, om du har mulighed for at møde ind. Du bestemmer dog selv, om du vil besvare opkaldet.

Det følger af en regel om, at man har krav på ikke at blive forstyrret i sin ferie.

“Du kan ikke blive pålagt at afbryde din ferie, men arbejdsgiver må gerne ringe og spørge - eller stille et kort praktisk spørgsmål. Det er blot op til dig at afgøre, om henvendelsen skal besvares eller ej,” siger Byrial Rastad Bjørst.

Overvej at vis fleksibilitet

Men selvom reglerne er klare, og at du som arbejdstager nemt kan sende bolden retur til arbejdsgiver i tilfælde af, at denne rækker ud til dig i ferien, så har Byrial Rastad Bjørst dog alligevel et godt råd.

“Det kan nogle gange betale sig at vise fleksibilitet - og i øvrigt ikke altid stå på sin ret for rettens skyld. Så hvis du er ansat et sted, hvor der er gode forhold, og hvor arbejdspladsen er god til at vise fleksibilitet over for dig, så kan du overveje - mod kompensation - at imødekomme arbejdsgivers ønske,” siger han.

Men han slår samtidig fast, at det skal ske på den ansattes vilkår og med respekt for den aftale, der oprindelig er indgået.

“Det er en individuel vurdering, og selvfølgelig er det altid sådan, at du har ret til ikke at give dig på den ferie, du selv har optjent ret til at afholde.”

Byrial Rastad Bjørst gør desuden opmærksom på, at ferie først anses for begyndt på den første egentlige feriedag.

Hvis denne er på en mandag, så kan arbejdsgiver godt kalde dig på arbejde i weekenden op til, hvis din kontrakt eller overenskomst ellers tillader det - også selvom du måske sidder i bilen på vej mod familien i den anden ende af landet.

Og skulle du komme i tvivl, så er det om at række ud til din fagforening.

“Du er altid velkommen til at kontakte os ved tvivl, så hjælper vi dig videre,” siger Byrial Rastad Bjørst.