At bruge sine kompetencer i et godt socialt og fagligt fællesskab hører for de yngste på arbejdsmarkedet til de vigtigste elementer i et attraktivt job.
Det viser en rapport fra FH, som netop er udkommet.
Rapporten er lavet på baggrund af ekspertinterviews, fokusgrupper og surveys.
Arbejdet skal bidrage til spændende oplevelser, personlig udfoldelse, følelsen af at gøre en forskel – og gerne give en høj løn, lyder det i rapporten.
52 % svarer, at arbejdet er attraktivt, når de laver noget, de er gode til, og 47 % vil gerne indgå i gode samarbejder med kolleger.
”Det handler om at gøre en forskel og have et godt arbejdsmiljø, så det ikke føles forfærdeligt at tage på arbejde fem dage om ugen, som de fleste af os jo nok ender med at gøre,” lyder det fra Jesper 25 år, elev på teknisk EUD og deltager i uddannelsen.
Kun 15 % ønsker at arbejde så lidt som muligt eller gå tidligt på pension.
Frygter stress og pres
De unge frygter også et presset arbejdsliv og en travl hverdag. 27 % af de unge i job svarer, at de ikke magter andet end arbejde i hverdagen, og 24 % svarer, at arbejdet i høj grad eller meget høj grad gør dem stressede.
En af rapportens hovedkonklusioner er, at tæt på halvdelen bekymrer sig om at blive stressede og mangle overskud i hverdagen, og 40 % er i høj eller meget høj grad ensomme på jobbet.
Mere end hver tredje tror desuden, at de får svært ved at leve op til de faglige forventninger. Den nye generation på arbejdsmarkedet er altså ikke fagligt selvsikre og er skræmte over arbejdslivet.
De er bekymrede for, om de er dygtige nok, og at arbejdet fem dage om ugen vil opsluge hele deres tilværelse, så de ikke har overskud.
Hos Teknisk Landsforbund hilser forbundsformand, Jannik Frank Petersen, rapporten velkommen.
”Det er rigtig vigtigt, at vi er åbne over for de udfordringer, vi hver især går og har. Det er ikke sikkert, at vi bekymrer os om de samme ting på tværs af generationer ude på arbejdspladserne, hvilket kan være med til at skabe en unødvendig afstand imellem os. Ved at vi bliver klogere på hinanden, kan vi også bedre forstå hinanden - og i sidste ende gøre noget for, at vi alle trives bedst muligt på arbejdspladsen,” siger han.
Hvordan skal arbejdspladserne agere for at rumme den nye generation på arbejdspladserne? Arbejdsmiljørådet har lavet fem råd til tage godt imod unge medarbejdere.