Tips til en grønnere ferie

Det behøver ikke koste store mængder CO2 at holde en ferie fuld af oplevelser.

Bæredygtighed
Sommerlandet bugner af vejboder. Foto: Colourbox
Af Ditte Damsgaard

Vi har spurgt tre TL-medlemmer, som professionelt arbejder med oplevelser i forskellig form, til deres bedste tips til en grønnere ferie.

Udforsk lokal mad

Trine Ditlev Hirsch fra Svendborg har altid arbejdet med mad og madkultur. Hun har to fødevarevirksomheder, Spisetid og Molens Måltider, sammen med sin mand Jakob Hirsch.

Det er en rigtig god idé at tage på madfestival eller madmarked og udforske Danmark med smagsløgene, siger Trine Ditlev Hirsch. Hun er uddannet indenfor leisure management fra Professionshøjskolen Absalon i 2015 og arbejder med projektplanlægning, økonomi, kommunikation og strategi.

”Vi ser og smager en masse forskelligt, vi får øje på nye smage. Mange markeder og festivaler støtter samtidig små virksomheder, der lægger krop og sjæl i produkt.” 

Trine Ditlev Hirsch har tidligere arbejdet for Copenhagen Cooking & Food Festival samt Kulinarisk Sydfyn, som laver et af nordens største fødevaremarkeder. Her lavede hun en app, hvor brugere kunne gå på opdagelse i lokale kulinariske skatte. 

Sommerlandet bugner af vejboder, siger hun. 

Små supermarkeder som Spar og Dagli’brugsen handler også lokalt. Der kan man få grøntsager fra lokale producenter.

Der findes facebookgrupper, der deler info om vejboder og gårdbutikker, f.eks. denne, og der findes også sider, som kortlægger vejboder og gårdbutikker i hele Danmark. Find den her.

Tag familien med på højskole

Laila Beltofte Hygebjerg er højskolelærer og bor i økosamfundet Friland ved Ebeltoft. Hun og hendes mand har netop bygget isbutik og keramikværksted til 12 personer.

Hvis du ønsker en ferie uden at tage til udlandet og gerne vil have kvalitetsunderholdning, skulle du overveje højskole, mener Laila Beltofte Hygebjerg. 

”Der er mange kreative værksteder, sport, teater – kvalitetstid, man ikke altid har sammen med familien. Hvis man så også vælger højskole med grøn profil, som f.eks. dyrker maden selv, bliver det endnu mere bæredygtigt.” 

Laila Beltofte Hygebjerg har arbejdet i mange år på forskellige højskoler og har stadig bl.a. familiehøjskole som sommerkursus på Brandbjerg Højskole og rejser også med højskolen, når hun ikke lige passer isbutik og keramikværksted. 

Hun og hendes mand har lavet familiehøjskole i 21 år.

Mange højskoler kører familiehøjskole og sommerkurser for alle aldersgrupper, hvor ugerne f.eks. er målrettet de 30-40-årige.

Det kan være kajak, keramik eller festival, hvor man får eget værelse, fuld forplejning og stadig kan få oplevelsen af at tage på festival med intimkoncerter, fest og god stemning, 

Laila og Nikolajs familiehøjskoleuge på Brandbjerg højskole blev udsolgt i december, allerede inden de fik lagt programmet på hjemmesiden, men andre højskoler har stadig plads.

”Ellers kan medlemmer jo læse det her og være klar til at booke familiehøjskole til næste år,” griner Laila Beltofte Hygebjerg. 

Find ledige sommerkurser på Højskolernes hjemmeside.

Timeout med Isabella

Heidi Westi er uddannet inden for konstruktion og design af beklædning som beklædningsformgiver. Hendes stillingsbetegnelse hos Isabella A/S er produktudvikler. Isabella  laver fortelte til campingvogne, Camp-let og telte og flere produkter til udelivet.

Der er mange måder at holde en mere grøn ferie på med camping, siger Heidi Westi. Der er campingpladser over det meste af Danmark, hvor man kan leje et telt at overnatte i.

Isabella har et koncept kaldet ’timeout’, som er et fuldt møbleret telt, man kan leje på de campingpladser, hvor de er sat op.

”Den type camping vil kunne gøres ekstra grøn ved at kombinere det med at rejse via offentlig transport eller på cykelferie, da man ikke behøver medbringe mere end, hvis man har lejet et sommerhus,” siger Heidi Westi.

Det er ifølge Heidi Westi en simpel måde at afprøve campinglivet og se, om det er noget, man har lyst til.

Der er desuden også mere bæredygtigt at købe telte af god kvalitet, som holder flere sæsoner og ikke bare en enkelt ferie.

”Isabella er også kendt for sin høje kvalitet af materialer, så teltene holder i mange år. Det kombineret med en dygtig serviceafdeling, der kan reparere de fleste skader, gør, at teltene, hvis behandlet ordentlig, kan holde i rigtig mange år.”

Op til 25-30 år er ikke usædvanligt for et Isabella-fortelt at være i brug.

”Det er der ikke mange andre telte, der kan konkurrere med.”

Læs mere om timeout her