Der findes to slags arbejdsskader: Ulykker og erhvervssygdomme.
Ulykke
En ulykke er en fysisk eller psykisk skade, der sker efter en hændelse eller påvirkning. Hændelsen eller påvirkningen skal være pludselig eller vare højst 5 dage.
En ulykke kan anerkendes som en arbejdsskade, hvis skaden er sket på grund af dit arbejde eller de forhold, det er foregået under. Der skal med andre ord være sammenhæng mellem dit arbejde og årsagen til skaden - det kaldes ifølge Arbejdsskadeloven ”årsagssammenhæng”.
Eksempler:
- Du falder på din arbejdsplads og slår ryggen og knæet.
- Du har normalt administrativt arbejde, men har i 3 dage været med til at flytte om på kontorerne på din arbejdsplads. Du har fået ondt i ryggen af at have båret på tunge kasser, uhåndterlige reoler m.v.
Erhvervssygdom
En erhvervssygdom er en sygdom eller lidelse, som skyldes arbejdet eller de forhold, som arbejdet er foregået under. Det vil sige, at sygdommen skal være opstået på grund af påvirkninger på arbejdet, og at sammenhængen mellem påvirkningerne og sygdommen er kendt i den medicinske forskning. Sagt på en anden måde, så må det ikke være overvejende sandsynligt, at sygdommen skyldes andre forhold end arbejdet.
Eksempler:
- Eksem efter udsættelse for særlige eksemfremkaldende stoffer på arbejdspladsen.
- Du har fået en støjbetinget hørenedsættelse, fordi du har være udsat for kraftig støj gennem flere år.
Dokumentationen for sammenhæng mellem arbejdet og sygdommen/ulykken er afgørende for, om skaden kan anerkendes som en arbejdsskade.
Ved arbejdsskader er det vigtigt, at du søger læge straks, da det kan være afgørende, at det er noteret af en læge, at du i forbindelse med bestemte forhold på arbejdspladsen fik symptomer.
Læs mere her: